Op Noord-Beveland kennen we het begrip ‘Katse reis’ voor een verre reis, naar een uithoek. Het Zuidbevelandse equivalent daarvoor is een Bathse reis. Onze vakantie begon in de Franse plaats Barr, aan de voet van de Vogezen, midden tussen de wijngaarden van de Elzas.
Hierdoor heb ik mijn mening over fransen in positieve zin bij moeten stellen. We hadden vanwege de lange wandelingen het diner in de hotels (1-3 sterren) van te voren geboekt en op 1 uitzondering na hebben we heerlijk gegeten. Uiteraard ook lekker gedronken van de Riesling en Sylvaner, die je zelfs bij vleesgerechten aangeraden krijgt.
Opvallend was ook dat het er zo schoon was. Geen rommel op straat, of in de natuur, en dat terwijl er heel weinig prullenbakken waren. De afwezigheid daarvan wordt in Nederland nogal eens gebruikt als excuus om je rotzooi maar weg te gooien, maar daar houdt je het bij je, totdat je er op een nette manier van af kan.
We zijn al vaak langs deze blauwe bergen gereden, op de weg van Straatsburg naar Mulhouse, maar nu keken we vanaf deze hoogten het Rijndal in, met aan de achterkant daarvan het Zwarte Woud. Veel prachtige stadjes met een veelheid aan Hans en Grietje-achtige vakwerkhuizen. Aparte structuren ook van de oude stadscentra, die gekenmerkt worden door boerenhofachtige bebouwing, toegankelijk via een poort. In Barr spreken ze een onverstaanbaar Duits-achtig dialect en er was een mooi café waar de zoon van René van ‘Allo, allo’ de tent runde vanachter een wit schortje en een morsige stropdas.
Op pakweg 6 uur rijden ben je in een prachtige omgeving, met ’s winters ook skihellingen (tot ca. 1400 m hoogte).
Het gedeelte met de wijn ziet er erg welvarend uit, maar dat geldt niet voor de hoger gelegen gedeelten, waar ik (beroepsdeformatie) woningen op 600 m te koop zag staan voor prijzen rond de € 30.000 (enig opknapwerk geen bezwaar). Nu begrijp ik ook waarom onze minister van financiën daar een tweede huis heeft. Bijna elk dorp van enige omvang heeft een farmacie, waar de fransen een deel van hun zorgmiddelen zelf inkopen. Verder uiteraard een boulangerie, die soms al om 4 uur ’s morgens open gaat om de fransen te voorzien van vers brood. Dat wil je om die tijd ook wel hebben, als je om 9.00 u aan de wijn of het bier zit.
Mark Faasse
donderdag 30 juni 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten