is traditioneel de dag van de antikernenergie demonstraties. Indertijd reed ik met mijn eerste auto, een Opel Manta A 16S (met schuifdak) naar Doel om daar even sfeer te proeven en me vervolgens naar mijn favoriete Belgische stad (zelfs toen al) te spoeden. Tegenwoordig is het aantal antikernenergie demonstranten behoorlijk uitgedund, omdat mensen waarschijnlijk niet meer warm lopen voor protesten, of zoals in mijn geval, ze inmiddels voorstander van kernenergie geworden zijn.
Wat me ook opvalt, is dat je maar heel weinig meer hoort in het nieuws over Fukushima. Vol spanning keken we naar het nieuws dat het risico steeds een trede hoger ingeschat werd, maar nadat de hoogste trede bereikt was, hield het op met de berichtgeving. Tegenwoordig gaat het nieuws met betrekking tot Japan over de levertijd van nieuwe Toyota’s, die wat opgelopen is, of over de verliezen die Sony geleden heeft.
Ik vroeg me af, waarom Greenpeace niet meer rapporteert vanuit Japan, met in hun gevolg journalisten die graag gebeurtenissen opkloppen. Is dat omdat hun vliegticket anders zou verlopen, of de CAO geen buitenlandse reizen langer dan 2 weken toestaat, of omdat ze graag weer thuis voor de buis willen zitten, of omdat ze op het hoogtepunt van een ramp afscheid willen nemen, om zo bij het publiek de angst er goed in te houden? In Duitsland is dat laatste goed gelukt.
Als je vandaag op de website van CNN kijkt, zie je dat er bij 3 van de centrales in Fukushima sprake is van een meltdown, een van de ergste dingen die kunnen gebeuren met een kerncentrale. Toch valt de radioactiviteit in de omgeving erg mee: the fact that the amount of radiation leaked at Fukushima is but a fraction compared to Russia's Chernobyl disaster (CNN 7 juni 2011). Uiteraard is het noch te veel, maar laten we blij zijn dat het niet zo erg was als in 1986 in Tsjernobyl. Dat ongeluk is dus 25 jaar geĆ«xploiteerd door de anti-kernenergiebeweging en achteraf lees je rapporten dat de directe schade toch meegevallen is. Misschien kunnen we ook concluderen dat de exploitanten van kerncentrales geleerd hebben van eerdere ongelukken en zo risico’s verbonden aan kernenergie weten te verkleinen.
Mark Faasse
dinsdag 7 juni 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten