dinsdag 24 februari 2015

Kapitaalvernietiging


Het is makkelijk geld uitgeven van een ander. Ook is het makkelijk om investeringen te vergeten die je niet zelf hebt betaald.  Scholen worden gesloten, omdat er te weinig leerlingen zijn; bejaardentehuizen worden gesloten, omdat er te veel bejaarden zijn.  Dit soort rare tegenstellingen wordt normaal gevonden. Niemand stelt dit volstrekt onlogische beleid aan de kaak. Het moet allemaal hogere doelen dienen, maar feit is wel, dat vele miljoenen worden afgeschreven zonder dat de verantwoordelijken hun wenkbrauwen fronsen.   


Het is allemaal een gevolg van het gegeven dat de meeste overheden te veel geld hebben, en die luxe wil omzetten in leuke dingen. Ook heeft het te maken met een bestuurscultuur met te weinig kritische tegenmacht. Als je maar een meerderheid voor je beleid kunt vinden, zit je goed. Over legitimiteit van besluiten en noodzakelijkheid van geldelijke bestedingen hoef je dan niet zo in te zitten. Als blijkt dat het verkeert uitpakt, of dat de levensduur van een maatregel of ingreep veel korter van duur is dan gepland, zitten er inmiddels weer andere bestuurders. De oorspronkelijke beslissers worden er niet meer mee geconfronteerd.

Een crisis legt dit soort zaken bloot. Veel gemeenten hebben in de glorietijd van de schaarste aan nieuwbouwwoningen zich arm gekocht aan landbouwgrond. Soms betaalden ze 4 keer of meer dan de agrarische waarde. Als je dan moet afwaarderen omdat er geen vraag is, loop je lelijk tegen de lamp. Sommige gemeenten verliezen dan zeggenschap over hun financiĆ«n.  In de gemeenteraad heb ik me ook verzet tegen de bouw van een zogenaamde multifunctionele accommodatie, die een school, gymzaal, kinderopvang, dokterspraktijk, dorpshuis en 20 appartementen in 1 gebouw ging samenbrengen. Kosten pakweg 6 miljoen Euro. Dat terwijl er straks van de 6 schoolgebouwen er 3 leeg staan. Wat wordt de levensduur van zo’n gebouw bij een krimpende bevolking? Niemand die daar zijn hand voor in het vuur steekt.

Als er in politiek-bestuurlijk Nederland niets verandert, en daarmee bedoel ik, dat de huidige zittende klasse ook na de verkiezingen aan de macht blijft, zal er weinig veranderen. Daarvoor heb je een nieuw elan, met nieuwe mensen nodig. Zoals de lokale partijen!

Mark Faasse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten