zaterdag 31 januari 2015

Huurder kind van de rekening


De huurders worden het kind van de rekening van het huidige kabinetsbeleid. Als een huurwoning leeg komt, mag de huur direct verhoogd worden. In 2014 moesten dan de nieuwe huurders gemiddeld een 22,6% hogere huur betalen dan hun voorgangers, aldus de Woonbond. Dat komt neer op huurverhogingen van 100 tot 200 Euro huur per maand.
Ook voor de zittende huurders stegen de huren in de sociale huurwoningen, 9,2% in 2 jaar tijd. Daarmee betalen de huurders onevenredig veel mee aan dit kabinet. Die incasseert een zogenaamde verhuurderheffing bij de woningcorporaties en andere verhuurders. Het komt globaal neer op 1 maand huur per jaar per huurwoning, dat naar het rijk toe vloeit.

Dat staat in schril contrast met de eigenaren van een koopwoning die met een hypotheek gefinancierd wordt. In 2008 was de rente ca. 5,5%, voor 10 jaar vast. Op dit moment kun je voor die looptijd een rente krijgen van onder de 3%. En dat zal nog verder dalen. Een Duitse hypotheekaanbieder die naar Nederland komt, spreekt al over minder dan 2%.
Die lage rente is ook een gevolg van het kabinetsbeleid, zij het in Europees verband. Veel landen hebben een dermate hoge schuld, dat het monetaire beleid zo ingericht wordt, dat ze daarover niet al te veel rente hoeven te betalen.

De NVM heeft in 2 steden wat onderzoek gedaan, naar de maandlasten per mô woonoppervlak en dat ziet er zo uit (kale huur vs. hypotheeklast):












Nu is het zo, dat huurders wier inkomen te laag is om een hogere huur te betalen, daar op een andere manier voor gecompenseerd worden. Maar hoe lang blijft dit duren? De tendens van de sociale voorzieningen is, dat de financiële uitkeringen steeds minder worden.
De overheid probeert problemen op te lossen over de ruggen van huurders. Ook een verkoopmakelaar vindt dat onjuist en onrechtvaardig.

Mark Faasse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten