Veel Zeeuwse makelaars werden kort geleden verrast door een mail van een collega, die voorstelde de goede oude Zeeuwse Huislijn weer in ere te herstellen.
Dit is een typisch voorbeeld van een ondernemer, die te veel vertrouwt op zijn eigen perceptie van de markt in plaats van kennis te nemen van bestaand onderzoek.
Het mooie van de Zeeuwse Huislijn was, dat bijna iedere Zeeuwse makelaar zijn of haar aanbod daar op zette. Er stonden meer woningen uit Zeeland op dan op Funda.
Het jammere van de Zeeuwse Huislijn was, dat je de data met een korreltje grof zout moest nemen. Als je met de gegevens in de hand naar een pand keek, kwam je nogal eens tot de conclusie dat het opmeten zonder hulpmiddelen had plaats gevonden. Zelfs bij de kadastrale oppervlakten, die je op een halve vierkante meter nauwkeurig van het kadaster krijgt, stond er dan ook steeds ± voor.
Het tragische van de Zeeuwse Huislijn was dat Funda in Zeeland meer bekeken werd, ondanks dat daar minder Zeeuwse huizen op stonden. Daar is regelmatig onderzoek naar gedaan door gespecialiseerde bureaus. De oorzaak daarvan komt volgens mij door gegadigden van buiten de provincie, die het fenomeen Zeeuwse Huislijn niet kenden.
Het onbegrijpelijke van een nieuwe huizensite op te zetten is, dat het veel geld kost, alleen al om naamsbekendheid te krijgen, terwijl je genoeg mislukte voorbeelden ziet, zoals Moviq, waar de Rabobank toch wel een miljoentje of 30 mee verspeeld heeft.
Het voordehandliggende is, dat veel makelaars toch ook traffic op hun eigen site willen hebben, waardoor ze niet gemotiveerd zijn om naast Funda nog eens een andere site te voorzien van gegevens.
Schoenmaker, blijf bij je leest.
Exit, to the stage left.
Mark Faasse
donderdag 26 november 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten